astra wordpress sablon

Webes kulcsfogalmak – 2. rész

Webes kulcsfogalmak az alapokon túl

Az előző bejegyzésben átrágtuk magunkat az alapfogalmakon, azaz a domainen, tárhelyen és SSL tanúsítványon. Ebben a blogcikkben a CMS (azaz tartalomkezelő rendszer), WordPress, sablon és bővítmény kerül terítékre. Nagyon igyekszem, hogy ne legyen száraz és „uncsi” a tananyag, illetve, hogy pár perc alatt a végére is tudjunk érni és te is megértsd.

Mielőtt felmerülne benned a kérdés, hogy „jaj ne már, ezt komolyan tudnom kell?” a válaszom az, hogy ha honlapod van, vagy szeretnél, akkor erősen ajánlott.

WordPress mint CMS, hogy ne csak végeláthatatlan kódsorokat lássunk

wordpress weboldal

Aki valamennyire jártas a sci-fi, vagy tudományos világban, tudhatja, hogy a körülöttünk lévő technikai dolgok mögött bizony kódsorok rejtőznek. Ezek általában egy „mezei” ember számára eléggé elrettentőek. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, ez a weboldalak esetén sincs másként. Nevük is van: HTML, CSS és JavaScript.

Szimpatikusnak tűnnek már név alapján is, ugye? Na jó, erre nem várok választ.

A tartalomkezelő rendszer, azaz a CMS jelentése

A CMS – a mozaikszót feloldva Content Management System lényegében egy olyan online program, mely lehetővé teszi azt, hogy programozói tudás nélkül, csekélyebb technikai tudással is fel tudjunk építeni, majd kezelni és frissíteni egy weboldalt.

Azt persze hozzá kell tennem, hogy minél mélyebb ismeretekkel rendelkezik valaki, annál csinosabb és extrább dolgokat tud kivitelezni a felhasználói élmény maximalizálása érdekében. Márpedig a felhasználói élmény lesz az, ami miatt a látogatók szívesen időznek weboldaladon, ezért érdemes kellően ráfókuszálni.

Jöjjön a WordPress

A WordPress a világ egyik legelterjedtebb tartalomkezelő rendszere. Népszerűsége megalapozott és mi, a SweetDesign berkein belül is ezt a CMS-t használjuk.

A WordPress kötelező kelléke: a sablon

astra wordpress sablon

Kezdem egy példával, úgy talán könnyebb elmagyarázni. Ha házat építesz, akkor az építési telek a WordPress. A sablon pedig minden más, ami a házzal kapcsolatos vagy azon belül van: az alap(rajz), a szobák elrendezése, az ablakok és ajtók helye.

A sablon szinte alapszintig visszamenőleg módosítható a weboldal fejlesztése során, de nem érdemes így dolgozni. Ha olyan sablont választasz ki, ami leginkább illeszkedik weboldalad jövőbeni arculatához, szöveges és képi tartalmához, akkor le tudod csökkenteni a fejlesztés „kötelező” részének volumenét.

Rossz sablonválasztás esetén mindinkább közelítünk a „majd én inkább leprogramozom” weboldalak felé.

Ha szerencsés a sablonválasztás, rengeteg fejlesztési idő spórolható meg, vagy forgatható át a megjelenés – és egyúttal a felhasználói élmény növelésével kapcsolatos munkálatokba.

Angolul a WordPress témákat „themes”-nek mondjuk, és jelenleg több mint 8000 ingyenes sablon közül válogathatunk kedvünkre.  Ezen felül vannak a fizetősek, amelyekbe időnként azért érdemes beruházni. 

Bővítmények, avagy a kiegészítők honlapodhoz

A sablonok számos megjelenítési és működési beállítással rendelkeznek, azonban pályafutásom alatt sokszor kellett valami szükséges plusz a honlaphoz. Ezt a pluszt bővítmények telepítésével tudjuk ellátni, amik sokszor valamilyen többletfunkciót látnak el. Maradva a házépítés témánál, a bővítmény lehet mondjuk egy riasztórendszer, ami nem szerves része a háznak, de funkcionálisan hozzáadott értéket képvisel.

A bővítmények segítségével megkönnyíthetjük a weboldal felépítését, felhasználóbarát űrlapokat készíthetünk, gyorsabbá és biztonságosabbá tehetjük honlapunkat, behúzhatjuk pl. Insta oldalunk tartalmát és még számos olyan plusz dolgot adhatunk weboldalunkhoz, amitől szebb, jobb, felhasználóbarátabb lesz.

Angolul a WordPress bővítményeket „plugin”-oknak hívjuk, és jelenleg több, mint 59.000 (!) ingyenes megoldás közül válogathatunk. Itt is van számos klassz, fizetős megoldás is. 

Ingyenes vagy fizetős sablont, illetve bővítményt válassz?

Szerencsére bőven akad ingyenes WordPress sablon és bővítmény is, melyekkel az egyszerű bemutatkozó- vagy landing oldalakat szépen fel lehet építeni. Ez egyrészt költséghatékony megoldást jelent, másrészt nem kell megalkudni és választani az igényes és árban is elérhető lehetőségek közül. Egyeztess webeseddel a kínálatról, aki segít választani az elérhető kínálat közül, annak függvényében, hogy milyen funkciókra lesz szükséged.

Tetszett a cikk? Oszd meg bátran, hátha más is talál benne hasznos információt.

Scroll to Top