Webes kulcsfogalmak – 1. rész

Webes kulcsfogalmak - a domain név, a tárhely és az SSL

Webdesigner múltam tapasztalatai szerint az első konzultációk alkalmával 10-ből 8 esetben tisztázni kell a leendő megrendelővel, mi az a domain név, a tárhely, és az SSL tanúsítvány, valamint, hogy mi fán terem a WordPress.

webes kulcsfogalmak - domain

Nincs is annyira nagy probléma ezzel az arányszámmal, de gondolj csak bele:

Ha Te lennél az, aki weboldalt szeretne, és már az elején tisztában lennél néhány, a weboldal technikai részére vonatkozó fogalommal, mekkora szabadságot adna neked abban, hogy ki tudod választani a tetszőleges szolgáltatót magadnak. Vagy csak szimplán megúszd, hogy behúzzanak a csőbe valami extra pro csomaggal, pedig te csak a minimál landing oldaladat szeretnéd kilőni a világhálóra.


Az alapok tisztázása tehát segít neked abban, hogy jobban értsd azokat az alapfogalmakat, amelyek már az első konzultáció alkalmával szóba kerülhetnek.

Vágjunk is bele egy klassz kis gyorstalpalóba néhány kulcsfogalom kapcsán, hogy minden a helyére kerüljön. 

Domain név, hogy legyen neve

A domain egy olyan kifejezés, amely mögött egy egyedi azonosító áll, azaz egy IP cím. Az IP cím számokból és elválasztó pontokból áll, és általában vagy nem tudják, vagy nem is akarják megjegyezni az emberek.

Az IP cím egy számítógépet vagy egy szervert azonosít. Ahhoz, hogy ezt könnyen megtaláljuk a világhálón, adunk neki egy domain nevet, hogy megjegyezhető legyen.

A domain név a weboldal neve, esetemben a sweetdesign.hu

Hogyan lehet lefoglalni egy domain nevet?

Ha nekem a „fogdmegasorom.hu” domain név a szívem minden vágya, (amit már lecsekkoltam, hogy foglalt itt >>), választok egy szolgáltatót, akin keresztül a domain foglalást meg tudom tenni. A szerződéshez tartozó adatok és a fizetés után elindítják a foglalást. Mi, a SweetDesign, a Szerverzummal dolgozunk együtt, egy tárhelyszolgáltató esetében fontos a szakértelem, elérhetőség és biztonság. A Szerverzumnál mindezt megtaláltuk.

Mennyibe kerül egy domain név?

Teljesen változó, illetve attól is függ, hogy milyen végződésű nevet választasz pl. „.hu”, „.com,”. 
A „.hu” esetén nagyjából 2500-3000 Ft-nál kezdődnek az éves domain foglalások.

Tárhely, hogy legyen helye

A tárhely az egy szervernek – ami például egy nagy teljesítményű és tárterülettel rendelkező számítógép – egy meghatározott része.

Egész pontosan egy adott része, ahol a weboldalad fájljai, képei, de még akár a mailboxod levelei is helyet kapnak.

A tárhelyet a domainhez hasonlóan egy szolgáltatótól lehet bérelni, abszolút változó árfekvésekben.

Többnyire éves díjjal lehet számolni, és már 6-7000 Ft-tól indulóan hozzá lehet jutni olyanokhoz, melyek bőven elegendőek egy szimpla weboldalhoz. Amennyiben ezt kinőné a weboldalad, ne aggódj, a legtöbb helyen – legalábbis olyan mellett érdemes letenni a voksot – a tárhely bővíthető.

A domain és a tárhely kéz a kézben járnak. Amikor beírom a böngészőbe, hogy sweetdesign.hu, akkor valahol, egy magyarországi szerver egy adott kis szekciójában elkezdenek betöltődni azok a képek, szövegek és keretrendszer, amit webfejlesztőként meghatároztam. 

Az SSL tanúsítvány, hogy legyen biztonságos

Az SSL tanúsítvány leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az adatok biztonságos csatornán közlekednek internetezés közben, ami nem hátrány – sőt, előny! – például bankkártyás fizetésnél vagy ügyfélkapus bejelentkezésnél.

Sokféle SSL tanúsítvány létezik, ez alapján az árak is vegyesek. Az aktuális konstrukciókról érdemes a tárhelyszolgáltatónál érdeklődni.

Az SSL tanúsítvánnyal rendelkező honlapok a Google böngészőjében is megkülönböztetésre kerülnek: ahol nincs, ott felkiáltójeles háromszöggel, ahol van, ott pedig lakat ikonnal találkozunk a böngészősávban.

Plusz infó, hogy SEO szempontból is fontos az SSL tanúsítvány megléte, ugyanis a Google előkelőbb helyekre sorolhatja azokat az oldalakat, amelyeknek „papírjuk is van arról, hogy biztonságosak” – persze mögöttes tartalommal.

Az SSL tanúsítvány tehát menő és bizalmat is épít.

Tetszett a cikk? Oszd meg bátran, hátha más is talál benne hasznos információt.

Kérdésed adódott a témával kapcsolatban? A komment részben felteheted, és amint tudok, válaszolok rá.

domain tarhely ssl
Scroll to Top